Home
Inzichten
Comic Sans: haters gonna hate

Comic Sans: haters gonna hate

Op de eerste vrijdag van juli vieren we Comic Sans Day. Vieren is een groot woord, want de reputatie van het meest bekende lettertype is doorheen de jaren sterk geëvolueerd. Bij sommigen zorgt Comic Sans voor heerlijke jeugdherinneringen, voor anderen brengt het een klein trauma naar boven. Maar hoe is het befaamde lettertype zo populair geworden, en is de ‘haat’ van tegenstanders terecht?

Mattiece David
Gepost op
2
July
2021
Comic Sans: haters gonna hateComic Sans: haters gonna hate

Hoe komt het lettertype aan zijn reputatie?

Comic Sans (ook wel Comic Sans MS), is een digitaal lettertype dat al in 1994 uitgebracht werd door Microsoft. Het was een van de eerste informele en speelse lettertypes en is doorheen de jaren geëvolueerd van vernieuwend tot overused, van cliché tot (door sommigen) meest gehate lettertype.

Het lettertype is kinds en vrolijk, misschien zelfs een beetje naïef. Daardoor werd het in eerste instantie vaak gebruikt in (zoals de naam het zegt) comics of cartoons. De reden dat het ook voor andere teksten en toepassingen zo populair werd? “Omdat mensen ervan houden”, volgens ontwerper Vincent Connare.

No items found.

Waarom werd het zo populair?

Comic Sans was een van de eerste lettertypes met een ‘hoek af’, eentje dat opviel tussen de rest en leuk was om teksten op te vrolijken. Omdat het font op bijna alle computers standaard beschikbaar is, kiezen veel mensen voor Comic Sans. Geboortekaartjes, uitnodigingen, wenskaartjes, reclamefolders, advertenties, … Het lettertype werd gigantisch populair.

Maar dat het niet voor alle toepassingen geschikt is, is niet voor iedereen duidelijk. Ook voor menukaarten, belettering en andere professionele uitgaven wordt vaak gegrepen naar Comic Sans. Niet de beste keuze om professioneel en geloofwaardig over te komen.

Welk lettertype is dan wél geschikt?

Welk lettertype je beter kiest, hangt sterk af van de toepassing waarvoor je het nodig hebt. Denk in eerste instantie aan de leesbaarheid. Voor grote titels of krachttermen kun je speelse fonts gebruiken. Voor bodytekst kies je best een klassiek, eenvoudig lettertype.

Beperk je tot 2 lettertypes, te veel variatie wordt al snel rommelig. Een degelijk, passend lettertype(of combinatie van lettertypes) heeft een positieve impact op de branding van je bedrijf of organisatie.

Met De Formatie zullen we Comic Sans niet bepaald aanraden als font voor jouw huisstijl of toepassing. Zelfs om speelse ontwerpen met een hoek af te spijzen, zijn er degelijkere alternatieven.

No items found.
No items found.
No items found.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

We gaan steeds op zoek naar de meest passende fonts voor jouw onderneming of organisatie. Al wat inspiratie opdoen?

Neem contact met ons op

Ook interessant om verder te lezen

Inzichten